Loading

Ciechan, Stout

Styl: stout
Ekstrakt: 14,0%
Alkohol: 5,4 %
     No jasny gwint. To piwo nazywa się „Ciechan Stout”. Ale… To w smaku w ogóle stoutu nie przypomina! Nie czuć tu paloności, czekolady, posmak kawowy co najwyżej woła do nas z gdzieś z głębin smakowych „tu jestem! Tu jestem!”, ale trzeba się skupić, by ją poczuć, a gdyby ktoś mi to piwo podał zakrywszy uprzednio oczy – nawet nie wiem, czy zgadłbym, że to piwo jest ciemne. A co dopiero, że to ma być stout! Właściwie poza wodą i posmakiem wody z cukrem jest jeszcze delikatny kwasek i jakaś nieprzyjemna nuta pojawiająca się na finiszu, która – nie wiedzieć czemu – kojarzy mi się z tranem.
     Piwo nie powinno nazywać się „Stout”, tylko „niemalże bezsmakowe ciemne coś, co obok stoutu nawet nie stało”. Tylko byłby problem z upchnięciem tego na etykiecie.
Moja ocena: 3/10
Top