Styl: doppelbock
Ekstrakt: 18,1%
Alkohol: 7,0%
Zanim opiszę piwo – muszę zwrócić uwagę na etykietę bardzo ładna, grawerowana, zrobiona z kilku różnych materiałów. W sam raz na prezent. Jednocześnie tym, co mi się nie podoba na dzień dobry, jest płytkie odfermentowanie piwa – 18,1% BLG odfermentowane do ledwie 7% alkoholu w połączeniu ze słodem karmelowym sugeruje, że piwo będzie bardzo słodkie. I tak niestety w istocie jest. Borówka i jarząb nadają lekkiego, „leśnoowocowego” kwasku, jednak ten nie jest w stanie skontrować karmelu i ogólnej słodkości i ciężkości piwa. Mamy też charakterystyczne dla stylu nuty przypieczonej skórki od chleba czy kęsów chleba razowego, do tego posmak delikatnie orzechowy oraz ten kojarzący się z kwasem chlebowym. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie ta przytłaczająca słodycz.
Moja ocena: 6/10